sopaostra.blogg.se

2015-04-27
13:10:00

Repetition inför nationella i samhällskunaksp

Brott och Straff

Rättsväsende: Det system vi har för att upprätthålla lag och ordning i landet. Det handlar i slutändan att försvara de rättigheter vi har som medborgare och även att skydda demokratin i landet. Till detta så räknas bla polis, domstolar, åklagare, brottsförebyggande rådet, fängelser osv.

Vad är ett brott: För att något ska räknas som ett brott så behöver det finnas en lag som tar upp och behandlar detta. Säger lagen att det är förbjudet att misshandla någon så räknas detta då som ett brott. Ett brott brukar normalt innehålla en eller flera gärningsmän och offer/målsägande.
 
Ett brott följs (om en gärningsman grips) av en rättegång och ett straff beroende på brottets allvarlighet. Straffet bestäms av domarna i antingen tingsrätten, hovrätten eller högsta domstolen. 
 


Skillnad mellan normer och lagar: I lagboken tas alla de lagar och brott upp som omfattas av Sveriges skrivna lagar. T ex stöld, misshandel och bedrägeri. Utöver detta så finns det även sk oskrivna lagar. Dessa kan vara att köa i affären eller att hjälpa en människa i nöd. Samhället skulle inte fungera utan någon av dessa men det är endast den skrivna lagen som är straffbar. Däremot förväntas man följa de oskrivna reglerna.

I olika grupper, arbeten m.m. kan man också komma överrens om egna regler som gäller i en speciell situation eller i gruppen. Dessa kan vara skrivna men behöver inte omfattas av lagboken.
 
Statistik
Enligt statistisk från Brottsförebyggande rådet så minskar brottsligheten i alla brottstyper förutom bedrägeri. Detta är ofta inte den bild vi får från massmedia. 
 
Det finns ganska stora skillnader mellan olika grupper. T ex så utsäts män oftare än kvinnor. Undantaget är hot, trakkaserier eller sexualbrott. Där utsätts kvinnor betydligt oftare. Människor i storstäder utsäts oftare än de på landsbygden och yngre utsätts oftare än äldre människor.